Reykjavik

Vind 6 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Reykjavik

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd de IJslandse hoofdstad bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan tijdens je stedentrip Reykjavik.

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Net als in Nederland is het alarmnummer voor zowel politie, brandweer en ambulance: 112.

Bijzonderhedenomhoog

In IJsland geldt een rookverbod op openbaar terrein, zowel binnen als buiten. In het openbaar vervoer, in hotels, clubs en restaurants mag dus niet gerookt worden.

Feestdagenomhoog

Nieuwjaarsdag

Driekoningen (Epifanie)

Goede Vrijdag

Pasen : zondag en maandag

Sumardagurinn fyrsti (Eerste zomerdag)

Dag van de arbeid

Hemelvaartsdag

Pinksteren

Onafhankelijkheidsdag

Sint Nicolaas

Kerstmis

Klimaatomhoog

Dankzij de golfstroom heeft IJsland een zeeklimaat: koel in de zomer (vaak niet warmer dan 10 ºC), en nogal mild in de winter. In de zomer is het erg lang licht, in de winter erg lang donker. In de maand juni gaat de zon in het noorden zelfs helemaal niet onder. Er zijn zelfs speciale excursies naar het eiland Grímsey op de poolcirkel, om de middernachtszon te beleven. In de winter is daarentegen is het bekende Noorderlicht te zien (van september tot april) doordat de nachten dan goed donker zijn.
De beste reistijd is van juni tot eind augustus. Hierna gaan hotels, het openbaar vervoer en restaurants zich al weer gereedmaken voor de winter.

 

 

 

Openingstijdenomhoog

De winkels zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09:00-18:00 uur, zaterdags van 10:00-15:00/16:00 uur. Sommige supermarkten zijn 7 dagen in de week open tot 23:00 uur of zelfs 24 uur per dag. Banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09:15-16:00 uur.

Tijdzoneomhoog

In IJsland is het altijd de Universele Tijd (UT/GMT). In de winter is het dus een uur vroeger dan in Nederland en in de zomer 2 uur vroeger.

Valutaomhoog

Het IJslandse betaalmiddel is de Króna, de IJslandse Kroon. Er zijn munten van 100, 50, 10, 5 en 1 kroon en bankbiljetten van 5000, 2000, 1000 en 500 eenheden. Momenteel is 1 euro 164 ISK waard.


 

Vervoer

Reykjavik welcome card

Eigen vervoer

Uiteraard kun je ook alleen accommodatie bij ons reserveren! Maak je stedentrip Reykjavik helemaal compleet met de Reykjavik Card en een leuke Hop on Hop off tour.

In het centrum

In de stad

Het openbaar vervoer in Reykjavik beperkt zich tot het vervoer per bus. Doordeweeks gaan er iedere 20 minuten bussen, in het weekend iedere 30 minuten. Een dagticket kost ISK 900. Het ticket koop je in de bus. Als je moet overstappen, vraag dan een 'transfer ticket', wat betekent dat je als je binnen een bepaalde tijd overstapt, niet opnieuw hoeft te betalen. 

De beste manier om Reykjavik te ontdekken is met de Reykjavik Card. Hiermee heb je 24, 48 of 72 uur onbeperkt openbaar vervoer (niet geldig vanaf de luchthaven), gratis entreel in diverse musea en bezienswaardigheden en overige leuke kortingen. Deze kaart is direct bij boeking bij te reserveren.

Vliegtuig

Per vliegtuig

De luchthaven van Reykjavik, Keflavik, ligt zo'n 50 km van het centrum af. Vanaf Amsterdam sta je na ongeveer 3,5 uur vliegen op IJslandse bodem.

 

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Vanaf de luchthaven is het gemakkelijk om in het centrum te komen. Er is een busdienst die aansluit op iedere aankomende en iedere vertrekkende vlucht. De rit duurt ongeveer 45 minuten en kost ISK 1950 (€11,50) voor een enkele reis. Kinderen van 12 tot 15 jaar betalen de helft, kinderen tot 11 jaar zijn gratis. Om naar de luchthaven toe te komen, kun je zelfs aan het busbedrijf vragen of ze je komen ophalen bij je hotel. Buiten de terminal staan uiteraard ook taxi's klaar. De prijs per taxi (4 pers.) naar Reykjavík is ongeveer ISK 15.000 (ca. € 88). (prijzen onder voorbehoud).


 

Wijken

adalstraeti

Kvosin

In de wijk Kvosin ligt de oudstre straat van Reykjavik, de Aðalstræti. Hier zijn nog de allereerste huizen van de stad te vinden. In loop der jaren zijn er veel oude panden gesloopt, zoals ook de oudste bioscoop van IJsland. Inmiddels probeert men weer nieuwe panden in de stijl van vroeger terug te plaatsen. In deze straat is tevens ook de VVV van Reykjavik gevestigd.

Laugadalur

Laugadalur

De werkelijke betekenis van Laugadalur is 'Wasweg' en is zo genoemd omdat de vrouwen vroeger uit het dorp deze weg altijd liepen als zij op weg waren naar de bronnen van het oostelijker gelegen Laugadalur. Heden ten dage is het de hoofdstraat van Reykjavik. De straat is helemaal voorzien van straatverwarming zodat in de winter de straat niet glad wordt. In deze straat vindt je nog authentieke houten gebouwen waarin kleine en hippe winkels gevestigd zijn. Het is een gezellige straat met ook veel cafeetjes en restaurants.

Stjórnarráðshúsið

Tjórnarráðshúsið

In het westen gaat de Laugadalur over in de Tjórnarráðshúsið, dit is tevens een wit opvallend regereringsgebouw, waar de ministers altijd bij elkaar komen. Tot 1816 was dit nog een werkplaats voor gevangenen. Tjórnarráðshúsið is vooral een rustige buurt.